BAHAN-BAHAN :
1 kg iga sapi yang ada daging nya
1 1/2 ltr air
1 btg serai, memarkan
2 cm lengkuas, memarkan
2 lbr daun salam
3 lbr daun jeruk purut
3 cm kayu manis
250 ml santan kental dari 1 btr kelapa
1 1/2 ltr air
1 btg serai, memarkan
2 cm lengkuas, memarkan
2 lbr daun salam
3 lbr daun jeruk purut
3 cm kayu manis
250 ml santan kental dari 1 btr kelapa
BUMBU YANG DI HALUSKAN :
1 kg iga sapi yang ada daging nya
1 1/2 ltr air
1 btg serai, memarkan
2 cm lengkuas, memarkan
2 lbr daun salam
3 lbr daun jeruk purut
3 cm kayu manis
250 ml santan kental dari 1 btr kelapa
1 1/2 ltr air
1 btg serai, memarkan
2 cm lengkuas, memarkan
2 lbr daun salam
3 lbr daun jeruk purut
3 cm kayu manis
250 ml santan kental dari 1 btr kelapa
CARA MEMBUATNYA :
Tumis terlebih
dahulu semua bumbu halus dan kayu manis dengan menggunakan 3 sdm minyak
goreng hingga beraroma harum. Kemudian rebus iga bersama dengan bumbu
yang telah kita tumis tadi berikut 1 sdm garam, daun salam, lengkuas,
serai, dan daun jeruk purut. Bila iga telah empuk masukkan santan kental
kedalam rebusan iga tadi. Masak dengan menggunakan api kecil sambil
diaduk sesekali waktu hingga kuah nya terasa harum. Soto tangkar khas betawi siap disajikan dengan bahan pelengkap yang telah kita siapkan tadi.
0 komentar:
Post a Comment